Golf Talman edustuspelaajat Rion olympialaisiin

Kilpailut19.07.2016

Se on nyt varmistunut: Suomen Olympiakomitea julkisti maanantaina viimeiset Rioon lähtijät. Heidän joukossaan ovat Golf Talmaa edustavat Ursula Wikström ja Noora Tamminen. Rioon kisajoukkueessa matkaa myös heidän valmentajansa Petteri Nykky, joka valmentaa myös Talmassa muita golfareita.

Nyt on naisilla – ja myös meillä talmalaisilla – aihetta riemuun. Ursulalla ja Nooralla ainutlaatuiseen olympiakokemukseen. Molemmilla pääsy olympialaisiin on jo pyörinyt kauan mielissä ja kumpikin on kertonut odottavansa innolla hetkeä, jolloin he saavat pukea Suomen edustusvaatteet päälle.

Kumpikin sijoittui maanantaina 11. päivä heinäkuuta julkaistulle olympiarankinglistalla 60 parhaan joukkoon. Ursulan sijoitus oli 44 ja Nooran 45. Tuoreimmalla maailmanlistalla Ursulan sijoitus oli 256 ja Nooran 274.

Naisten kisa pelataan 60 osanottajan kesken kolmen pelaajan ryhmissä ja neljän kierroksen kilpailuna 17.-20. elokuuta.

Riosta jää maakohtaisen kiintiömenettelyn vuoksi suuri joukko huippupelaajia. Naisissa Yhdysvallatkaan eivät saa Rioon kuin kaksi pelaajaa. Naisten golfia hallitsevasta Etelä-Koreasta pääsee Rioon vain neljä pelajaa. Kaikkiaan naisten kilpailussa on edustajia yli 30 maasta.

Miesten kisoissa Suomea edustavat odotetusti Mikko Ilonen ja Roope Kakko.

Golf on ollut olympialaji kaksissa olympalaisissa: miehet Pariisissa 1900 ja USA:ssa St Lousissa 1904. Naiset ovat pelanneet olympiavoitosta vain kerran: Pariisissa 1900 ja silloin kisa pelattiin yhdeksän reiän lyöntikilpailuna, jossa voittajan, USA:n Margaret Abbotin tulos oli 47 lyöntiä.

P1340792-3

Mitä lupa odottaa?

Mitä meillä on Ursulalta ja Nooralta lupa odottaa?

Vaikka maailmanlistan kärkipelaajat Uuden Seelannin Lydia Ko:n johdolla ovatkin ehdottomia mitalisuosikkeja, mikään ei ole golfissa mahdotonta, se on todistettu moneen kertaan. Golf on herkkä laji. Onhan esimerkiksi miesten British Open kisan voittaja ollut maailmanlistalla 400 huonommalla puolella.

Maailmanlistan sijoitukset ja olympiaranking ovat kaksi eri asiaa. Kun kaikki pelaavat kaikki kierrokset eli cutia ei ole, tie menestykseen on neljä erinomaista kierrosta. Kaiken on siis mentävä nappiin – ja vähän enemmänkin.

”Kyllä siellä pystyy menestymään, mutta se vaatii täydellistä viikkoa”, Noora onkin todennut Golflehden haastattelussa.

Jos katsotaan Rion kisaa Golf Talman näkökulmasta, meillä on syytä olla enemmän kuin ylpeitä Ursulasta ja Noorasta. On suuri etuoikeus päästä edustamaan maataan olympiakisoissa.

Ja golf saa ainakin valtavasti näkyvyyttä sekä maailmanlaajuisesti että myös Suomessa, sillä Yle lähettää yli 50 tuntia golfia.

Ursulan ja Nooran pääsy olympialaisiin on parasta markkinointia Golf Talmalle. Eiköhän pystytetä kisakatsomo klubitalon ravintolaan ja kannustetaan oman seuran naisia kuin islantilaiset jalkapallojoukkuettaan EM-kisoissa!

Työtä ja taas työtä

Työtä, työtä ja taas työtä… Sitä golfin huipulle kiipeäminen ennen kaikkea vaatii. Ursulalla ja Nooralla on tänä vuonna takanaan neljä kilpailua, joissa neljälttä kauttaan LET:illä pelaava Noora on menestynyt paremmin. Nooran paras sijoitus oli Marokon kisan neljäs. LET:n rahalistalla hän on 12. ja kerännyt palkintorahoja 35 495 euroa.

Ursulan sijoitus on 49 ja rahaa on kertynyt 11 680 euroa. Ursulan kausi ei ole mennyt suunnitelmien mukaan.

”Olen pelannut huonosti, ei siinä ole mitään selittelemistä”, hän kuittaa lyhyesti.

Normi harjoituskierros

On heinäkuun puoliväli ja hieman yli kuukausi Rion tositaistoihin. Päivä on valjennut hieman koleana ja tuulisena. Ursula, Noora ja heidän valmentajansa Petteri Nykky ovat saapuneet Golf Talmaan varhain aamulla. Ensin lämmittelyä ja lähipeliharjoitteluja ja sitten ennen kello kahdeksaa kierrokselle Master-kentälle.

Kenttä on sateen jälkeen kostea. Griinejä ei ole ehditty vielä ajamaan. Kasteharso peittää viheriöt ja sen takia puttaaminen tuottaa ensialkuun hankaluuksia.

P1340765-2

P1340721

Harjoituskierroksella liikutaan autoilla ja peli etenee nopeasti. Ilmapiiri on rento. Nyt ei tehdä totisella ilmeellä tulosta, vaan pelaaminen on enemmänkin ”maisemaharjoittelua” tai Petterin termistön mukaan sanottuna ”nyt ei soudeta”. ”Tässä on harjoiteltu jo niin paljon lähilyöntejä, rangella pitkiä rautoja ja muita mailoja, että nyt haetaan tuntumaa. Fysiikat tehdään tänään ja huomenna, perjantaina mennään Kytäjälle Rauhalan Timon kanssa treenaamaan. Viikonloppu rauhoitetaan hieronnalle, fysioterapialle ja muille hommille. Siinä on tämän viikon ohjelma.”

”Kyllä se vielä hengittää…”

Noora ja Ursula pelaavat keltaisilta. Avaukset yltävät ilmassa 205-210 metriin ja parnelosilla jatkolyönti on 100-125 metriä.

Kun ihmettelen vähän, miten naisten kanssa pelaavan Petterin avaukset jäävät aina 30 metriä lyhyemmiksi, hän kertoo oikean olkapään olevan tosi kipeä ja svingi jää puolittaiseksi.

”Hyvä puoli siinä on se, että kipu on niin kova, ettei muista kipeää selkää”, Petteri toteaa nauraen.

Kun Ursula on lyönyt avauksen hieman sivuun, Petteri kommentoi: ”Kyllä se ihan hyvin hengittää.” Eli tarkoittaa, että pallo on vielä pelattavissa.

Poisjäännit ihmetyttävät

Yhdeksän reiän jälkeen kahvitauolla spekuloidaan innokkaasti mieshuippujen jäämistä pois olympialaisista. Erityisesti olympiagolfin innokkaan puhemiehen Rory McIlroyn poisjääminen zikavirukseen vedoten sai kolmikon ihmettelemään.

Kahvitauko kestää varttitunnin – ja siinäkin on naisten mielestä jo tuhlattu aikaa.

”Muistuttaa jo golflyöntiä…”

Ursulakin alkaa jo hieman hymyillä, kun Master kolmosväylän keskelle pudonneen avauksen jälkeen hän kommentoi: ”Ei ihan ollut golflyönti, mutta alkaa jo muistuttaa sitä.”

Nooran lyönti kaartaa vasemmalle ja jää hieman metsän varjoon. ”Joudut lyömään oikealta vasemmalle kaartuvan taitolyönnin”, Petteri toteaa.

P1340797

Noora yrittää kuitenkin puiden välistä, mutta puuhunhan pallo kolahtaa ja putoaa metsään. ”Löitkö niin kuin vähän riskirajoilla”, Petteri sanoo pilke silmäkulmassa.

Masterin griinit saavat molemmilta kehuja. ”Kun greenit leikataan ja jyrätään, ne ovat aivan huiput”, molemmat kehuvat.

Kierroksen jälkeen harjoitellaan hieman puttausta ja sen jälkeen Ursulan ja Nooran tiet erosivat siltä päivältä kalentereihin kirjattujen ohjelmien mukaisesti.

Kaksi kisaa edessä

Ennen Rion kisaa Nooralla ja Ursulalla on kaksi kovaa kilpailua: Scottish Open 22.-24.7. ja Womens British Open heti seuraavassa viikonvaihteessa 28.-31.7.

Major kisaan Women´s British Openiin Ursulalla on vielä paikka ansaitsematta. Ovi kilpailuun avautuu karsintafinaalin kautta.

Scottish Open kuuluu ihan normaaliin LET-kiertuekalenteriin. Se on palkintosummaltaan hieman normaalia suurempi eli jaossa on 500 000 euroa. Uusitussa Woburnissa pelattavan British Openin palkintopotti on huikeasti suurempi eli 2,74 miljoonaa euroa. Jo jatkopaikka vankistaa naisten asemaa kiertueen rahalistalla.

Kun lopulliset olympiavalinnat julkistettiin, Ursula ja Noora olivat matkalla Skotlantiin.

Rion olympiakisat ovat merkittävät ja ainutlaatuiset, mutta sittenkin vain yksi kisa pitkän kauden aikana. LET:in kisoissa on kysymys rahapalkinnoista eli toimeentulosta, kun taas Riossa olympiamitaleista, kunniasta ja maineesta.

Tästä linkistä pääset Suomen Olympiakomitean Rioon matkaavan kisajoukkueen tietoihin