Tasoitusjärjestelmä uudistuu
Golfin maailman kattojärjestöjen vuosikausien työn tuloksena vuoden alussa näki päivänvalon uusi yhtenäinen tasoitusjärjestelmä, World Handicap System eli WHS. Tämän myötä tasoitukset lasketaan jatkossa kaikkialla maailmassa samoilla säännöillä kun ennen erilaisia järjestelmiä oli kuusi.
Jokainen maa on saanut itse päättää milloin ottaa järjestelmän käyttöön ja Suomessa siirtyminen uuteen systeemiin suoritetaan helmikuun 19. päivä.
Mitä tasoitukselleni tapahtuu?
Tämä selviää keskiviikkona 19.2. kun pelaaja kirjautuu NexGolfiin tai eBirdie sovellukseen. Silloin järjestelmissä on näkyvissä WHS:n mukainen tasoitus, joka on laskettu pelaajan tuohon päivämäärään mennessä pelaamien tasoitus- ja kilpailukierrosten perusteella. Myös niille pelaajille, jotka eivät ole rekisteröineet yhtäkään pelaamaansa kierrosta vuosikausiin, saadaan laskettua tasoitus.
Miten tasoituslaskenta muuttuu?
Tasoituksen laskentatavassa tapahtuu perustavaa laatua oleva muutos, sillä pelaajan tasoitus on jatkossa keskiarvo hänen kahdenkymmenen viimeisimmän kierroksensa kahdeksasta parhaimmista tuloksesta. Mitä enemmän pelaaja rekisteröi tuloksia, sitä paremmin tasoitus ilmentää pelaajan sen hetkistä pelitaitoa.
Tasoitusryhmät poistuvat käytöstä eli samat säännöt koskevat kaikkia pelaajia plussatasoituksellisista aina aloitteleviin 54-tasoituksellisiin pelaajiin asti. Näin ollen jatkossa matalankin tasoituksen omaava pelaaja voi jättää tasoitustuloksia harjoituskierroksilta sekä lyhimmillään yhdeksän reiän kierroksilta. Isomman tasoituksen omaaville pelaajille muutoksena tulee tasoituksen mahdollinen nousu yli 36:een kun ennen rajoitin pysätti nousun tuohon lukemaan.
Tasoitustuloksia ei lasketa enää pistebogey-pisteiden perusteella vaan laskenta perustuu väyläkohtaisiin lyöntimääriin. Väyläkohtaisesti laskennassa on kuitenkin olemassa rajoitin eli edelleen, jos kierroksella joku väylä menee täysin penkin alle, hyppää rajoitin tuolla väylällä päälle. Tuo rajoitin on nimeltään nettotuplabogey ja sen voi laskea näin:
reiän par + 2 + mahdolliset tasoituslyönnit
Esimerkki: pelaaja saa väylällä Master 1 (par 5) yhden tasoituslyönnin eli hänen nettotuplabogeynsa kyseisellä väylällä on 5+2+1= 8 lyöntiä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos hän tekee tasoituskierroksella tuolle väylälle tuloksen 12, tasoituslaskennassa nettotuplabogey rajoittaa sen kahdeksaan lyöntiin ja hän ”saa anteeksi” neljä lyöntiä.
Kilpailuissa tullaan kuitenkin edelleen pelaamaan pistebogey-pelimuotoa olevia sarjoja eli muutos tapahtuu vain tasoituslaskennassa.
Jos pelaaja aikoo jättää tasoitustuloksen harjoituskierrokselta, sitä ei tarvitse mitenkään rekisteröidä etukäteen. Riittää kun asiasta mainitsee merkitsijälle ennen ensimmäistä lyöntiä.
Kuten aiemmin mainittu, kaikki pelaajat voivat jatkossa jättää tasoitustuloksen myös yhdeksältä reiältä, mutta tasoitustulos on jatkossa mahdollista jättää myös pelaamalla 10-17 reikää. Tämä onnistuu hyväksytyn syyn perusteella. Hyväksytty syy on esimerkiksi se, että ennen kierroksen alkua pelaaja on ilmoittanut pelaavansa vain 15 reikää tai että 15 reiän jälkeen ukonilma estää pelaamisen. Hyväksytty syy ei ole se, että 14 reiän jälkeen tulos näyttää niin hyvältä, että kannattaa lopettaa.
Kun pelaaja syöttää tasoitustuloksensa järjestelmään, ei uusi tasoitus selviä heti. Laskenta suoritetaan yön aikana ja uusi tasoitus on selvillä seuraavana päivänä.
Golf Talma ry:n tasoitusasiat omaan toimikuntaan
Golf Talma ry:n hallitus päätti vuoden ensimmäisessä kokouksessaan WHS:ään siirtymisen myötä siirtää tasoitusasiat omaan toimikuntaan. Näin ollen entinen kilpailu- ja tasoitustoimikunta jatkaa kilpailutoimikuntana ja tasoitusasiat kuuluvat jatkossa uudelle tasoitustoimikunnalle.
Lisätietoa WHS:stä
Lisätietoja WHS:stä löytyy Suomen Golfliiton sivuilta.
Golfliitto on myös julkaissut suomeksi tekstitettyjä infovideoita asiasta. Niitä pääsee katselemaan seuraavista linkeistä.