Muut bongaa lintuja – Väisäsen Pena kenttiä

GT ry06.10.2021

Muutama vuosi sitten Golf Talman entinen kapteeni Pentti ”Pena” Väisänen luki Golflehdestä jutun kenttäbongareista. Artikkelista heräsi idea: mitä jos sitä pelaisi läpi kaikki Suomen golfkentät. Hiukan ajatusta kypsyteltyään, Pena ryhtyi tuumasta toimeen. Aktiivisesti golfia jo vuosikymmenet pelattuaan, vierailuja eri kentillä oli toki ehtinyt jo kertyä melkoisesti mutta uusia bongattavia kenttiä oli myös runsaasti jäljellä.

Kuluvan golfkauden kääntyessä loppusuoralle, on Penan urakka myös viimeistelyä vailla valmis sillä Suomen Golfliiton verkkopalvelussa listattujen 128 golfyhteisön kaikki kentät ja harjoituskentät hän on nyt pelannut läpi. Lisäksi tutustumisen kohteena ovat olleet kenttäkohteet, joita Golfliiton listauksesta ei löydy mm. Isosaari Golf, Parkkivuori Golf Mänttä-Vilppulassa sekä Väntti Golf ja Vola Golf Mäntyharjulla. Bongatuissa kentissä on myös kohteita, joita ei enää ole olemassa. Näitä harvinaisuuksia ovat esimerkiksi W-Golf Mäntsälä, nykyään ohraa kasvava Peltola Golf ja Penan lapsuuden kotikaupungin Rovaniemen Arctic Golfin entinen kenttä Saarenkylässä.

Penan mukaan eksoottisinta on golfin peluu ollut pohjoisessa. Esimerkiksi Meri-Lapin kentän viheriö nro 6 on (kuvassa, par 3, 86 m) on sekä Ruotsissa että Suomessa, sillä valtakunnanraja menee griinin poikki. Kun avaus lähtee Suomen puolelta, niin tarpeeksi pitkälle lentäessään pallo laskeutuu Ruotsiin oltuun ilmassa toista tuntia (huom aikaero). Levi Golfissa puolestaan viheriöllä köllötti poro sen verran mukavasti, että ei liikahtanut mihinkään vaikka pelaajat puttailivat vieressä. Ounasvaaran kentällä porot olivat tietoisempia etiketistä sillä ne seurasivat peliä kohteliaasti raffin puolelta.

Myös erikoinen pelikokemus oli Väntti Golfissa Mäntyharjulla. Siellä golfiin 2008 hurahtanut Kyösti Ollikainen on perustanut vanhalle kotitilalleen kaikille avoimen ja ilmaisen 18 väyläisen golfkentän, jolla viheriöitä on 12.

Kaiken kaikkiaan Pena on omien laskujensa mukaan Suomessa pelannut 190:llä eri kentällä mutta vielä on tehtävää sillä ainakin yksi kenttä bongatuista puuttuu: Porvoossa sijaitseva Amerin omistama Bökarsin 9-reikäinen yksityiskenttä. Toivottavasti kierros sielläkin vielä joku päivä järjestyy.