Ripeästä pelaamisesta

Info10.07.2018

Kerrataanpa muutamia perusasioita ripeästä pelaamisesta sekä ohittamisesta:

Hidas pelaaminen on peli-ilon paha vihollinen. Pelaajien tulee pelata ripeästi ja peliryhmän on pysyttävä edellisen peliryhmän pelitahdissa ryhmän koosta riippumatta. Jos etäisyyttä syntyy yhden tyhjän reiän verran, omatoimisesta pelitahdin kiristystoimenpiteistä huolimatta ja takana tuleva ryhmä joutuu toistuvasti odottelemaan lyöntivuorojaan, tulisi takana oleva ryhmä päästää ohitse, oli ryhmän koko mikä tahansa (1 – 4).

Vaikka edessä ei olisi tyhjää reikää, mutta takana tuleva ryhmä pelaa selvästi nopeammin, tulisi takaa tuleva ryhmä päästää ohitse. Kentän ollessa täynnä, yksin ja kaksipelaavat ryhmät liittyköön toisiin ryhmiin, jolloin pelitahti kentällä pysyy kaikilla ryhmillä mahdollisimman vakiona.

Opetelkaa pitämään silmät selässä golf kentällä – huomatkaa kun taaksenne ilmestyy Teitä nopeammin pelaava ryhmä ja vaikka itse etenettekin ripeästi, niin päästäkää nopeampi peliryhmä ohitsenne heti ja tehkää se turvallisesti.

Takana tuleva ryhmän ei tule saavutettuaan hitaamman ryhmän ensimmäiseksi avata sanallista arkkuaan ja vaatia ohitusta – edellä pelaava ryhmä antaa siihen luvan huomattuaan Teidät. Älkää missään tapauksessa alkako provosoimaan edellä pelaavaa ryhmää millään tavoin.

Jokaisen golfarin tiedossa varmasti on se, ettei golfkentillä ole erityisiä ohituspaikkoja vaan ohitus voi tapahtua millä tahansa väylällä tai väylien välillä sekä tiiauspaikalla, tärkein asia ohituksessa on sen turvallinen toteutus ja ripeästi tehtynä se ei vie muutamaa minuuttia kauempaa ja kaikilla osapuolilla pysyy hyvä fiilis päällä. Hyvään etikettiin kuuluu kohtelias pahoittelu pelin viivytyksestä ohittajille sekä paremman jatkon toivotukset ja suuri kiitos ohittajilta ohitettaville.

Ole valmiina pelaamaan, kun on sinun vuorosi lyödä ja pelatkaa ready golffia, eli pelaaja joka on valmis lyö – riippumatta kenen honööri on.

Valitse maila ajoissa ja hanska käteen valmiiksi jo odotellessasi lyöntivuoroasi.

Antakaa lyhyempilyöntisten lyödä ensin, jos etäisyys edellä pelaavaan ryhmään ei riitä honööörissa olevalle pitkälyöntiselle pelaajalle.

Mene omalle pallollesi välittömästi, kun voit sen turvallisesti tehdä, sinulla on aikaa max. 40 sekuntia tehdä tarpeelliset (ei toki välttämättömät!) manööverit harjoitussvingeineen, mitata etäisyys lipulle (voit toki tehdä tämän usein jo aiemminkin), ottaa stanssi ja lyödä palloasi.

Kärryt ja bägit tulee jättää riittävän kauas ettei svingisi niihin osu, mutta tarpeeksi lähelle, jottei aikaa kulu liikaa kärryn / bägin noutamiseen. Viheriön läheisyydessä kärryt ja bägit tulee jättää paikkaan, josta pääsee jatkamaan nopeasti suoraan seuraavalle tiiauspaikalle.

Tutustu puttilinjaasi ennen lyöntivuoroasi, mutta vältä kuitenkin häiritsemästä muita pelaajia.

Kun kaikki ovat putanneet, yleensä ensiksi puttinsa upottanut huoltaa lipun ja panee sen varovasti reiän reunoja vahingoittamatta takaisin paikoilleen kuppiin sekä välttää astumasta n. 30-50 cm lähemmäksi reikää ja ryhmä poistuu välittömästi viheriöltä ripeästi.

Tee tuloskorttiin merkinnät vasta seuraavalla tiillä tai matkalla sinne.

Pelaa varapallo, jos pallosi on vaarassa kadota muualle kuin vesiesteeseen tai out of bounds.

Kun aloitatte kadoksissa olevan pallon etsimisen, niin on hyvä tapa päästää takaa tulevat ohitse mikäli palloa ei löydy hetimiten. Jättäkää kärryt / bägit näkyville, jotta takaa tuleva ryhmä ei vahingossakaan erehdy lyömää olettaen väylän olevan vapaa.

Voitte jatkaa peliä, vasta kun ohittava peliryhmä / edellinen peliryhmä on turvallisen etäisyyden päässä.

Mikäli et pelaa lyöntipelikisaa vaan tuki tavallista harjoituskierrosta, niin kentän ollessa täynnä / ruuhkainen, nosta pallosi ylös jos lyöntejä on kertyy pitkälle yli triplan verran.

Turvallisia ja ripeitä golfkierroksia toivotellen,
Mikko Luostarinen
Kapteeni