Suomen parhaat naisgolfarit liittyivät Golf Talmaan

Kilpailut03.05.2016

Suomen naisgolfin tämänhetkiset huiput ja lähes varmat Rion olympialaisiin lähtevät – Noora Tamminen ja Ursula Wikström – liittyvät Golf Talman jäseniksi ja edustusjoukkueeseen.

”Olemme ylpeitä siitä, että olemme saanet kaksi Suomen parasta pelaajaa Talmaan.”, Golf Talman toimitusjohtaja Ismo Haaponiemi kertoo.

”Naishuippujemme avulla haluamme kehittää kilpa- ja huippu-urheilutoimintaamme ja samalla mahdollistaa heille hyvät olosuhteet valmistautua olympialaisia varten sekä tehdä yhteistyön avulla myös Golf Talmaa tunnetuksi.”

”Teimme kaksi vuotta sitten sopimuksen valmennusyhteistyöstä Vierumäki Golfin kanssa, jonka valmennuksessa toimii myös Petteri Nykky, joka on molempien pelaajien henkilökohtainen valmentaja.”

Petteri Nykyllä alkaa kolmas vuosi valmentajana Golf Talmassa. ”Meillä on Talmassa huippuharjoitteluolot, joten Golf Talma oli kotikentäksi hyvin luonteva valinta.”, Petteri kertoo.

”Minulla on suuret odotukset tulevasta kaudesta. Ursula ja Noora ovat kehittyneet vuosi vuodelta. Menestymiseen tarvitaan kärsivällisyyttä, mutta ennen kaikkea työntekoa. On myös oltava malttia eli kiiruhdettava hitaasti. Oikotietä menestymiseen ei ole.”

Ilman sponsoritukea kiertue-elämä ei onnistu. Golf Talmaan liittymisen myötä löytyi myös yhteisiä yhteistyökumppaneita. Ursula Wikströmiä tukee Europress Group Oy ja Noora Tammista Vierumäki Golf.

Kauden kynnyksellä

Tapaaminen Ursula Wikströmin, 35, ja Noora Tammisen,25, kanssa osuu juuri LET eli Ladies European Tour -kisan kynnykselle. Lalla Meryem Cup pelataan 5.-8. päivä Marokossa Rabatissa Royal Golf Da Es Salamin kentällä. Kisa on tällä kaudella LET:in viides.

Miksi valitsitte Golf Talman?

”Kävimme jo viime vuonna Golf Talmassa harjoittelemassa aika paljon. Tärkeää päätöksessä oli se, että Golf Talmassa on yksinkertaisesti Suomen parhaat harjoittelupaikat. Ihan oikeasti.”, Noora kertoo.

Naiset kuitenkin hieman liennyttävät: ”Siis parhaat, missä me olemme harjoitelleet.”

Ursulan mukaan Talman kenttä ja harjoituspaikat ovat jo tässä vaiheessa kautta erinomaisessa kunnossa. ”Griineilläkin pystyy jo harjoittelemaan putteja, sillä pallo rullaa oikealla tavalla.”

” Talmassa on panostettu paljon treenialueisiin. Lempipaikkamme on entinen Master 11-väylä, joka on nykyisin harjoituskäytössä. Sitä on kohennettu eri tavoin ja siinä pääsee lyömään omilla palloilla aina 170 metristä saakka. ”

”Täydellistä ei silti Golf Talmassakaan ole, mutta toisaalta realiteetti on, ettei kaikkea voi saada.”

Golf Talma on myös molemmille hyvien kulkuyhteyksien päässä. Ursula asuu Vantaalla ja Noora Tuusulassa.

Viime kausi kaukana takana

Kun kysyn naisilta ensimmäiseksi viime kaudesta, molemmat nauravat ja kertovat sen olevan jo kaukana takana.

Ursula aloitti hyvin, mutta loppukausi jäi hennonlaiseksi. Hyvään suuntaan on kuitenkin menty. Ursula päätyi LET:illa rankingsijoitukseen 17. ja Noora oli sijalla 33.

”Kausi ei ollut mitenkään mahtava, mutta oli hyväkin jakso. Sairastuin syksyllä mykoplasmaan, se katkaisi nousun, enkä saanut enää peleistä loppukaudesta kiinni.”, Tamminen kertoo.

Ursulan paras oli Hollannin toinen sija. Noora ylsi viidenneksi Tsekin Plzenin kisassa. Nyt alkava Ladies European Tour-kausi on Ursulalle 13. ja Nooralla neljäs.

”Kyllä se rookiekin on pitkälle päässyt”, Ursula letkauttaa.

”Minusta tuntuu, että juuri aloitin”, Noora vastaa. ”Mitään ei ole oppinut… Ei vaiskaan. Olen ainakin oppinut tour-elämää, joka on aivan erilaista kuin amatöörinä. Minulla meni parisen vuotta totutellessani siihen. Tykkään kyllä.”

Yksin ei tarvitse kisoja kierrellellä, sillä Ursulan aviomies ja Nooran poikaystävä kiertävät mukana noin puolet kisoista.

Viisi täydellä kortilla

Viisi suomalaista kiertää touria täydellä kortilla. Ursulan ja Nooran lisäksi mukana ovat Minea Blomqvist-Kakko, Krista Bakker ja Oona Vartiainen. Linda Henriksson ja Elina Nummenpää pääsevät pelaamaan joitakin kisoja.

Ursulalla on tourilla viisi kakkossijaa, muttei yhtään voittoa.

”Golf on herkkä laji ja vaikka peli on sujunut ilman mokia, joku toinen on vain pelannut paremmin”, Ursula toteaa. ”Esimerkiksi aikoinaan Talissa pelasin viimeiset kuusi reikää viisi alle, Minni sattui vain panemaan vielä paremmaksi. Ei näistä kovin pahoillaan voi olla.”

”Pitäisi vetää ekat kierrokset niin paljon kovemmin, että pääset asemaan, jossa kukaan ei tule enää ohi, mutta siihen en ole pystynyt. Katsotaan nyt osuuko tällä kaudella joku tai jotkut kisat nappiin.”

Vahvuudet ja heikkoudet? Ursula miettii tovin: ”En ole ikinä osannut lyödä palloa, enkä ole ikinä ollut hyvä teknisesti – siis omasta mielestäni, vaikka olen kovasti kehittynyt paremmaksi. Vahvuuteni on ollut kisapelaaminen, tuloksenteko.”

Noora puolestaan sanoo vahvuutensa olevan lyhyet raudat eli lähestymislyönnit. Vielä pitäisi saada kisa kulkemaan heti ensimmäisestä päivästä.

Miksei sitä sitten tee, jos sen tietää?

”No, niin… Niinpä!” Ja helakkaa naurua päälle. ”Se ei ole niin helppoa.”

”Se on niin simppeliä sanoa, mutta toteuttaminen ei ole aina niin helppoa. ” Ursula jatkaa.

”Vaatisi enemmän itseluottamusta ihan alusta lähtien. LET:in huipulla tätä tuntuu olevan.”, Noora analysoi.

Etkö ole saanut mitään apua suomalaiskonkareilta?

”No, kyllä Unskilta ja Minniltä sai neuvoja ylipäätänsä tour-elämästä. Järjestelyissä on oma opettelunsa.”

Rion olympialaiset odottavat

Alkavan kauden odotukset ovat molemmilla korkealla erityisesti Rion olympialaisten takia.

Molemmat ovat jo lähes käytännössä varmoja Rioon lähtijöitä. Valinta lyödään lukkoon ranking-sijoitusten umpeutuessa 11. heinäkuuta. Sitä ennen on vain kolme kisaa, jotka valinnassa otetaan huomioon. Rion kisapaikoista taistelevat kilpakumppanit pääsevät mukaan näistä vain kahteen.

”Kaikki sanovat, että meidän pääsymme on varmaa, mutta me olemme vasta varmoja, kun saamme ilmoituksen siitä, että pääsemme mukaan. Sitä ennen muut saavat spekuloida”, Ursula ja Noora sanovat kuin yhdestä suusta.

”Pääsy on omissa käsissämme ja yritämme tehdä kaiken sen varmistamiseksi. Päätös jää vain tosi myöhään, sillä kisojen alkuun valinnasta on vain alle kuukausi.”

Kun jotkut urheilijat tähtäävät kuntohuippunsa neljä vuotta olympalaisiin, golfareilla Rio on kuitenkin vain yksi kisa muiden joukossa.

”Emme me ole siihen ikinä kasvettukaan, että petaisit kaiken yhtä kisaa varten. Se on varmasti erilainen kilpailu ja kokemuksena unohtumaton. Oman elantonsa takia olisi kuitenkin hyvä olla koko kauden hyvässä kunnossa ja vireessä”, Ursula sanoo.

Noora ei ole edes halunnut ajatella tarkkaan Rion kisoja, koska golfissa voi sattua mitä tahansa ennen kuin ”oma pallo putoaa viimeisen griinin kuppiin ja muut ovat pudonneet kelkasta”.

”Onhan se kuitenkin suuri mediatapahtuma ja erilainen kisa. Esimerkiksi kaikki ennakkojärjestelyt ovat muiden käsissä. Ei tarvitse kuin liittyä kisajoukkueeseen ja loppu sujuu muiden toimesta.”

Menestymisen mahdollisuuksiakin on, sillä osanottajien joukosta on tiputettu esimerkiksi kymmenittäin eteläkorealaisia ja amerikkalaisia pelaajia. Rion kisoihin osallistuu 60 golfaria niin naisten kuin miestenkin kisoihin.

Molemmat ovat nyt kuitenkin yrittäneet työntää Rion syvälle takaraivoon parin lukon taakse ehkäistäkseen turhat paineet.

nooraursulaulkona

nooraursula

Teksti ja kuvat Jouni Flinkkilä