Toimitusjohtajan kirje – kentänhoidon asiaa

GT Oy, Kenttä20.06.2024

Tietoa kentänhoidosta

Teksti on julkaistu Golf Talman sähköpostiuutiskirjeessä 20.6.2024

Tässä viestissäni haluan keskittyä hieman kentänhoitoon ja kenttiemme olosuhteiden parantamiseen. Kentillä tehdään paljon töitä työntekijöidemme toimesta, jotka eivät aina näy kaikille pelaajille, joten on hyvä avata hieman mitä siellä tapahtuu. Samaan aikaan meillä työskentelee myös uutta kastelujärjestelmää asentava ryhmä ulkoistettuna palveluna. Toivoisin tietenkin, että lukisit alla olevan jutun, koska se saattaa vastata joihinkin kysymyksiin mitä sinulle on herännyt. Yritän pitää tarinan lyhyenä, jotta sinulla ei mene koko juhannus lukiessa : )

Kastelujärjestelmän uusiminen

Kastelujärjestelmän uusiminen on edennyt nyt erittäin vauhdikkaasti ja olemme saaneet kiinni aikataulun, mikä tuhraantui kevään lumisateissa. Ehkä sitä aina vähän pelkää pahinta ja varustautuu heikoimpien skenaarioiden varalta, koska nyt töiden vauhdikasta etenemistä saamme seurata iloisesti yllättyneinä. Laakso-kenttä saadaan valmiiksi juhannukseen mennessä ja huomenna perjantaina siellä pelataan jo juhannuskisaa. Tämä tarkoittaa samalla töiden siirtymistä Master-kentälle, jossa työt aloitamme takaysiltä. Masteria pelataan siis juhannusperjantaista lähtien yhdeksän reikäisenä ja näin alussa ensin etuysiä.

Kastelujärjestelmän uusimisesta voit lukea lisää tästä linkistä. Kannattaa käydä kurkkaamassa. Sivulla on runsaasti tietoa mitä remontin aikana oikein tehdään ja miten hommat etenee. Sivu päivittyy säännöllisesti eli lisää materiaalia on myös tulossa tämän jälkeenkin.

Remontin vaikutukset pelaamiseen

Tehtävä remontti jättää jälkensä kenttään ja menee hetki ennen kuin ne korjaantuvat kokonaan. Kasteluputkien asennuksessa käytettävä aurausmenetelmä, nurmimattojen leikkaus ja takaisinasennus sekä tekijöiden ammattitaito ovat mahdollistaneet sen, että jäljet varsinaisille pelialueille ovat melko pienet. Runkoputkien asennus kaivurilla kaivamalla, jota tehdään pääasiassa varsinaisten pelialueiden ulkopuolelle, jättää suuremmat jäljet, jotka työn loppuvaiheessa siistitään ja kylvetään. Nämäkin kohdat sieltä pikkuhiljaa kesän edetessä korjaantuvat ja häviävät. Jotta pelisi olisi sujuvaa ja mukavaa, olemme päivittäneet paikallissääntöjämme remontin haittavaikutusten minimoimiseksi. Paikallissäänöt löydät tästä linkistä. Katso ainakin kohdat siirtosääntö ja kunnostettavat alueet, joiden avulla vapaudut ilman rangaistusta, mikäli pallosi joutuu remontin vuoksi epäedulliseen kohtaan.

Kentänhoitotöitä ja pieniä parannuksia

Remontin lisäksi kentällä on pitänyt meidän porukalla kiirusta muutenkin. Päivittäiset ja viikottaiset rutiinit pyörivät ja niiden lisäksi on tehty myös monia muita joka kesäisiä mutta harvemmin tehtäviä hoitotoimenpiteitä. Ensin Laaksolla ja nyt sitten Masterilla jatkossa, kun kasteluremontti sinne etenee. Näin hyödynnämme kasteluremontin vuoksi kiinni olevan ysin sulkuaikaa ja teemme myös muita hoitotöitä siellä samaan aikaan, kun NV:n porukka häärää kastelun kimpussa.

Samaan aikaan sulkuajan kanssa olemme oman henkilökunnan voimin päässeet korjaamaan viheriöiden ympäristöjen huonoksi päässeitä kohtia. Kastelun uusimien mahdollistaa näiden kyseisten kohtien korjaamisen, koska nyt meillä on mahdollisuus hoitaa niitä haluamallamme tavalla. Aikaisemmin kastelun peitto ei ole ylettänyt näihin kohtiin ollenkaan tai riittävällä tasolla, joten edellytykset halutulle hoidolle ei ole toteutunut. Korjaamisen yhteydessä olemme pyrkineet muuttamaan kulkureittejä viheriöiden välittömässä läheisyydessä. Golfautojen ajoa ohjataan aikaisempaa aiemmin pois viheriöiden edustalta, jotta kulutus pienenee ja autojen painon ja renkaiden aiheuttama ruohopinnan tiivistyminen vähenee. Kaiken työn tavoitteena on saada aikaan paremmat pelipinnat teille pelaajille ja sitä kautta mukavampi pelikokemus. Korjatut kohdat tullaan peittämään siirtonurmella, jotta ne saadaan mukaan peliin nopeammin, kuin että jos ne kylvettäisiin. Siirtonurmen asennus alkaa näillä näkymin tulevana maanantaina 24.6.

Laakso-kentällä on tehty mm. alla olevia toimenpiteitä pelipintojen parantamiseksi sekä nopeasti että myös pidemmällä tähtäimellä. Osa töistä on jokavuotisia harvemmin tehtäviä töitä ja osa kertaluonteisia huonojen kohtien korjaamisia. Osalla töistä on nopeampia vaikutuksia ja osassa näkökulma on pidemmäs eteen päin.

  • Viheriöiden rivikylvö sekä hajakylvö
  • Väylien rivikylvö
  • Lyöntipaikkojen hajakylvö
  • Kulkuteiden muutoksia/korjauksia (2,3,4,5,6,8,12,13)
  • Huonojen alueiden korjauksia ja kasvualustan vaihtoja (3,4,5,7,8,10,12,15)
  • 5 väylän vesiesteen/ojan putkitus ja tasaus
  • 1 viheriön ja 2 tiin välinen pensasistutus
  • Leikkuurajojen muutoksia viheriöillä ja semiraffien tuominen mukaan leikkuuohjelmaan
  • ykkösen bunkkerin viimeistely (dura-reunat, capillary concrete pohja, hiekka)
  • Viheriöiden 10-18 pystyleikkuu, holkitus, rivikylvö ja hiekkaus

Mikäli haluat palauttaa mieleen miksi ja miten holkitusta ja tapitusta tehdään tai niiden erot, tästä linkistä löytyy niihin liittyviä uutisia parin vuoden takaa.

Leikkuuohjelman muutoksia Laaksolla

Nyt kun kasteluremontti on valmistunut Laaksolla, raffit kasvavat melko hyvin ja uusi kastelu mahdollistaa pinta-alallisesti laajemmat ja paremmat hoito-olosuhteet, olemme ottaneet uudelleen leikkuuohjelmaan Laaksolle semiraffien leikkuun. Väyläkorkeus leikkuussa meillä on tällä hetkellä 10 millimetriä ja raffit leikataan korkeuteen 50 mm. Semiraffit leikataan tässä kohtaa näiden väliin 30 millimetriin, mutta tarkkailemme niiden toimivuutta ja tarvittaessa tiputamme hieman leikkuukorkeutta myöhemmin. Semiraffien leikkuu tuodaan myös Masterille sen jälkeen, kun siellä kasteluremontti valmistuu. Semiraffien tuomisella mukaan leikkuuohjelmaan kehitetään sekä kentän pelattavuutta että visuaalista ilmettä.

Samaan aikaan osaa viheriöistä hieman pienennetään leikkuuteknisesti pienentämällä viheriökorkeuteen leikattavaa aluetta ja kasvattamalla hieman foregreen- ja muita korkeamman leikkuukorkeuden osuuksia. Pienennys tehdään siis viheriön reunojen leikkuukorkeuden muuttamisella viheriökorkeudesta fore- tai pidempään korkeuteen. Pienennys parantaa viheriöiden pelattavuutta sekä kohentaa myös viheriöiden ympäristöjen ruohon kulutuksenkestävyyttä ja siten kentän kuntoa. Pidempi ruoho kestää kulutusta paremmin.

Tässä tärkeimmät tällä kertaa. Suuret kiitokset Sinulle jälleen että jaksoit lukea sekä oikein hyvää juhannusta ja mukavia golfkierroksia!

Ismo

Ismo Haaponiemi

toimitusjohtaja
Golf Talma Oy

toiminnanjohtaja
Golf Talma ry

Kuva Tomi Natri #XXIIgolfopen